ESPECIALS
MallorcaWeb
Portada >> Especials >> Cecili Buele >> Trobada a Brussel·les de partits eco-nacionalistes d'Europa
UNA OPINIÓ PARLAMENTÀRIA: “TROBADA A BRUSSEL·LES DE PARTITS ECO-NACIONALISTES D’EUROPA”

El proppassat dia 3 de maig, quatre representants mallorquins, batles del PSM-Entesa Nacionalista, juntament amb altres 31 batles de territoris de parla catalana, havien lliurat al Parlament Europeu un manifest on es demanava per a la llengua catalana el mateix nivell  de reconeixement que estan rebent les altres llengües oficials de la Unió Europea.

Com a continuació d’aquesta visita, i un dels efectes més ràpids i immediats, es produïa 9 dies després a Brussel·les un altre encontre, on també es feia present un altre representant illenc, el diputat del PSM-Entesa Nacionalista al Parlament de les Illes Balears, Cecili Buele.

 Tant en una reunió com en l’altra, hi esdevenia peça fonamental la col·laboració intensa que hi prestava el representant del PSM-Entesa Nacionalista a la seu del Parlament Europeu, en Jaume Garau.

En aquesta darrera ocasió es tractava d’una trobada eco-nacionalista, de tres dies de durada, amb representants dels partits polítics que conformen el Partit Democràtic dels Pobles d’Europa (PDPE), els quals són presents al Parlament Europeu amb eurodiputats que conformen el grup parlamentari  Aliança Lliure Europea (ALE).

L’ALE (12 eurodiputats) conjuntament amb Els Verds (36 eurodiputats), pel que fa al nombre d’escons, estan ocupant a l’actualitat el quart lloc, just després del PPE (Partit Popular Europeu), el PSE (Partit Socialista Europeu) i el PLE (Partit Lliberal Europeu).

El grup parlamentari dels VERDS/ALE té el costum d’organitzar dues vegades a l’any unes reunions de contacte i debat, on es té l’oportunitat de compartir plantejaments polítics comuns. La primera d’aquestes reunions d’enguany es va realitzar els dies 10-12 de maig a Brussel·les. Se n’ha previst fer la propera per als dies 9 i 10 de novembre d’enguany, a la mateixa ciutat belga.
 

QUÈ REPRESENTA PER AL PSM-ENTESA NACIONALISTA AQUESTA TROBADA EUROPEA DE CARÀCTER ECO-NACIONALISTA?

 Des de fa vint-i-quatre anys, el PSM-Entesa Nacionalista està deplegant a les illes d’Eivissa, Menorca i Mallorca unes polítiques que es caracteritzen pel caràcter nacionalista, ecologista i d’esquerres. Movent-se a l’àmbit de les Illes Balears, també pretén fer-se present a les institucions parlamentàries de l’Estat espanyol i al Parlament Europeu, mitjançant la participació continuada als corresponents processos electorals.

 Com a fruit de les darreres eleccions europees realitzades l’any passat, el PSM-Entesa Nacionalista –que hi concorregué conjuntament amb Convergència i Unió-, compta a l’actualitat amb un representant que treballa permanentment a la seu del Parlament Europeu. Mentre l’eurodiputada d’Unió Democràtica de Catalunya està adscrita al grup parlamentari del Partit Popular Europeu, els dos representants de Convergència són adscrits al grup parlamentari Lliberal.

 El fet d’haver fet unes primeres passes conjuntament amb partits eco-nacionalistes d’Europa, comporta per al PSM-Entesa Nacionalista alguns efectes que podrien resumir-se en aquests tres següents:
 

1.- L’OCASIÓ DE MANTENIR BONS CONTACTES AMB REPRESENTANTS D’ALTRES PARTITS POLÍTICS EUROPEUS (ELS VERDS/ALE)

Basta veure’n la relació detallada de participants en aquesta trobada eco-nacionalista que es va fer a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, per adonar-se de la importància i transcendència d’un esdeveniment com aquest. Des de personatges coneguts de l’Estat espanyol, com poden ser el  Guti, o Begoña Lasagabaster, Xose Manuel Beiras, Camilo Nogueira, Begoña Errazti, Joan Saura, Josu Ortuondo..., fins a famosos com Cohn Bendit, Nelly Maes, Jill Evans...:
 

Alemanya - Alemanya - Federació de Partits Verds Europeus
Alemanya - Baviera - Die Grünen
Alemanya - Baden-Wurttemberg - Die Grünen
Àustria - Viena - Die Grünen
Àustria - Federació de Partits Verds Europeus
Bèlgica - Brussel·les - Agalev
Bèlgica -  Vallonia - Ecolo
Bèlgica - Flandres - Agalev
Bulgària - Sofia - OMO “Ilinden” PIRIN
Dinamarca - Dinamarca - Socialistisk Folkeparti
Dinamarca - De Gronne
Eslovàquia - Eslovàquia - Strana Zelenych na Slovensku
Espanya - Espanya - Los Verdes
Espanya - Galícia - Bloque Nacionalista Galego
Espanya - País Basc - Eusko Alkartasuna
Espanya - País Basc - Partido Nacionalista Vasco
Espanya - Andalusia - Partido Andalucista
Espanya - Andalusia - Los Verdes
Espanya - Catalunya - Iniciativa per Catalunya
Espanya - Catalunya - Esquerra Republicana de Catalunya
Espanya - Canàries - Federación Nacionalista de Canarias
Espanya - Canàries - Partido Independiente de Lanzarote
Espanya - Illes Balears - PSM-Entesa Nacionalista
Finlàndia - Finlàndia - Vihreä Liitto
França - França - Federació de Partits Verds Europeus
França - Alsàcia - Union pour l’Alsace
França - Bretanya - Union Démocratique Bretonne
França - Occitània - Partit Occitan
França -  Savoia - Ligue Savoisienne
França - Savoia - Mouvement Région Savoie
França - Còrsega - Union du Peuple Corse
Grècia - Grècia - Prassini Politiki
Grècia - Grècia - Rainbow-Vinozhito
Hongria - Hongria - Federació de Partits Verds Europeus
Itàlia - Itàlia - Federazione dei Verdi
Itàlia - Sardenya - Partito Sardo d’Azione
Itàlia - Aosta - Verdi
Luxemburg - Luxemburg - Dei Greng
Malta - Malta - Federació de Partits Verds Europeus
Polònia - Polònia - Federació de Partits Verds Europeus
Romania - Romania - Federatia Ecologista Din România
Regne Unit - Regne Unit - Green Party of England and Wales
Regne Unit - Gales - Plaid Cymru
Regne Unit - Escòcia - Federació de Partits Verds Europeus
Suïssa - Suïssa - Federació de Partits Verds Europeus
Xipre - Xipre - Cyprus Green Party
 

2.- L’OPORTUNITAT DE FER CONÈIXER A D’ALTRES PARTITS POLÍTICS EUROPEUS EL PROJECTE POLÍTIC DEL PSM-Entesa Nacionalista (P.D.P.E.)

 Tot i la rapidesa amb què es va actuar, a l’hora de prendre la decisió d’enviar una representació del PSM-Entesa Nacionalista a aquesta trobada de partits eco-nacionalistes d’Europa, s’ha de dir que s’hi va tenir l’oportunitat de fer-hi aportacions, tant a moments diversos dels debats en comissió, com, sobretot, en les converses directes mantengudes amb representants de cadascuna d’aquestes formacions polítiques.

 Se’ls va poder explicar, a grans trets, la història d’aquests vint-i-quatre anys d’existència i d’actuació dinàmica del PSM-Entesa Nacionalista a l’àmbit de les Illes Balears. Principalment en allò que fa referència a la defensa de la llengua i la cultura pròpies, com també del patrimoni històrico-artístic, d’un model social integrador i cohesionador, d’un model econòmic diversificat, del reconeixement d’un Estat plurinacional, etc.

 Finalment, s’agraí a tots els assistents la bona acollida dispensada a la representació del PSM-Entesa Nacionalista durant els tres dies que durà aquest encontre i se’ls manifestà el desig que s’intensifiquin uns contactes que, sens dubte, resulten molt beneficiosos per al conjunt de membres de l’ALE (Aliança Lliure d’Europa) i del PDPE (Partit Democràtic dels Pobles d’Europa).
 

3.- L’INICI D’UNA NOVA ETAPA PER AL PSM, COM A PARTIT OBSERVADOR DE L’ALIANÇA LLIURE EUROPEA (A.L.E.)

La presència d’una representació del PSM-Entesa Nacionalista a aquesta trobada de partits eco-nacionalistes d’Europa, ha permès un acostament més directe, amb el qual s’ha pogut sol·licitar-hi l’adscripció com a partit observador.

Hi ha per endavant tot un any, que pot servir per enfortir els lligams de mútua col·laboració i coneixença. Per començar, s’ha tengut l’oportunitat de debatre, entre tots els representants dels partits polítics eco-nacionalistes d’Europa , unes temàtiques que són del tot rellevants, també en relació amb les nostres illes:

* “Un nou moment crític pel que fa a una Europa democràtica, sostenible i solidària”: Cap a quina Europa i amb quines competències s’ha d’enfrontar la globalització - Europa ha de tenir una veu pròpia en el procés de globalització mundial - Com mantenir el model social europeu promovent un desenvolupament sostenible en un món globalitzat”

* “La participació ciutadana a Europa. Carta europea dels drets fonamentals i procés constitucional europeu – Implicació de la societat civil en la creació d’una Europa amb més pes i transparència”

* “Països, nacions, regions i partits més petits d’Europa: Mantenir-ne en bon estat els drets propis en el nou tractat europeu – Sistemes de votació i paper que els correspon en les preses de decisió – Llistes comunes a les eleccions europees -  Sostre en els escons parlamentaris, etc”

* “Paper de les Joventuts de l’Aliança Lliure Europea (JALE): Respecte, reconeixement i protecció de la diversitat cultural i lingüística – Reconeixement del dret a l’autodeterminació de les nacions i regions a la Carta Europea dels Drets Fonamentals – Suport a l’ampliació de la Unió Europea amb la incorporació de nous països, incrementant-se la representació de les nacions i regions als organismes europeus – Exigència de construir una Europa basada en els principis de la solidaritat i la justícia social – Polítiques juvenils europees molt més ambicioses”.

 

Seu del Parlament Europeu
Cecili Buele i Ramis,
Diputat del PSM-Entesa Nacionalista
al Parlament de les Illes Balears
Brussel·les, 10-12 de maig de 2000.

 
<< TORNAR ENRERA
MallorcaWeb HOME