ESPECIALS
MallorcaWeb
Portada >> Especials >> Cecili Buele >> Una víctima del dictador guineà Macías Nguema
UNA VÍCTIMA DEL DICTADOR GUINEÀ MACÍAS NGUEMA

Ha arribat a aquest diputat del PSM-Entesa Nacionalista al Parlament de les Illes Balears la preocupació que manté una ciutadana resident a Mallorca, des que l'any 1969 el seu espòs va esser assassinat a Guinea Equatorial, quan feia poc temps que s'havien casat i ella era a punt de donar a llum la seva filla.

Aquesta preocupació constant l'ha duita a emprendre recentment accions reivindicatives que pretenen obtenir compensacions per la mort del seu espòs. Dimecres, dia 7 de juny al matí, aquesta ciutadna, que nom MANUELA VIEDMA RUIZ presentà a la Delegada del Govern Espanyol a les Illes Balears, la Srª CATALINA CIRER, en nom de la filla MARIOLA i en el seu propi, una reclamació econòmica de 100 milions de pessetes, adreçada al MINISTERI D'ASSUMPTES EXTERIORS, en compensació per l'assassinat del seu espòs JUAN JOSÉ BIMA MARTÍ, ocorregut a Guinea Equatorial l'any 1969.

Aquesta sol·licitant pretén de ser inclosa en una llista d'uns 400 espanyols, entre d'altres TRES MALLORQUINS MÉS, que reclamen unes compensacions de l'Estat espanyol, les quals sumen uns 12.000 milions de pessetes, segons mandat exprés del Congrés de Diputats emès l'any 1995.

Un any després d'aconseguir la independència d'Espanya, l'any 1969, el dictador de Guinea Equatorial, MACIAS NGUEMA, va expulsar de forma violenta uns 7.000 ciutadans espanyols, els quals mai no han obtengut de l'Estat cap protecció diplomàtica efectiva per la pèrdua dels seus béns: empreses, bagatges, propietats privades, llocs de treball, etc. Només en algunes ocasions i de forma aïllada, alguna sentència judicial ha establert que alguna de les persones represaliades per MACIAS tenien dret a una compensació econòmica.

Pel que es pot veure, el cas de MANUELA VIEDMA deu ser un dels més greus, - malgrat ho puguin esser tots els casos -, pel fet que el seu espòs VA SER L'ÚNIC CIUTADÀ ESPANYOL MORT durant la crisi diplomàtica de l'any 1969, degut als trets efectuats per les forces militars i paramilitars que actuaven al servei del dictador. Fou al moment en què intentava salvar un grup de 30 persones europees, entre les quals hi havia dones, infants i alguna africana.

A pesar d'aquestes circumstàncies tan tràgiques, MANUELA VIEDMA afirma que des de l'any 1970 no ha rebut res més que negatives, evasives, pressions i fins i tot mentides declarades per part dels successius governs de l'Estat espanyol i dels representants d'aquest. Cosa que s'ha de dir que ha estat la tònica general envers tota la gent expulsada de Guinea.

La darrera dilació cap a aquestes persones consisteix en l'incompliment reiterat, per part de l'executiu, d'un mandat del Congrés de Diputats de fa cinc anys, amb el qual s'establia que els antics colons havien de ser compensats econòmicament i moralment.

La petició econòmica, que va presentar dimecres passat la ciutadana MANUELA VIEDMA a la Delegació del Govern, aspira a compensar tant el fet en si de la mort del seu espòs, com l'oblit i la dilació reiterada dels diversos governs, a més de l'oblit d'una mort ignominiosa, amb les corresponents seqüeles materials, anímiques i morals.

D'acord amb la informació rebuda sobre  la compareixença de la Srª MANUELA VIEDMA a les dependències de la Delegació del Govern, PER A QUALSEVOL AMPLIACIÓ DE LA INFORMACIÓ, HOM POT ADREÇAR-SE AL MÒBIL: 610 221496. O al telèfon de la Srª MANUELA VIEDMA: 971 462202 - 630 012680.

 

Cecili Buele i Ramis
Diputat del PSM-Entesa Nacionalista
al Parlament de les Illes Balears

 
<< TORNAR ENRERA
MallorcaWeb HOME