Anar directament al contingut

Processó del Corpus a Pollença: Les Àguiles i Sant Joan Pelós

Processó del Corpus a Pollença: Les Àguiles i Sant Joan Pelós
El proper diumenge, dia 17 de juny, se celebrarà gairebé a totes les localitats de Mallorca la processó del Corpus. Destaca especialment la processó de Pollença, amb el tradicional Ball de les Àguiles i la dansa ritual de Sant Joan Pelós. La processó sortirà després de l'ofici de les 18:30 h.

La dansa de les Àguiles, protagonitzada per dues joves vestides de blanc i enjoiades de dalt a baix amb l'or que les famílies del poble aporten per a aquest esdeveniment, representa una tradició molt antiga que només es conserva a Pollença. Es creu que té els seus orígens en la gran àguila que el dia del Corpus de l'any 1614, desfilà pel cel de la ciutat de Palma. Les Àguiles, que enguany seran Maria Agustina Alemany Rotger i Maria Ramírez Rotger, realitzen un ball molt simple, simètric. Després de la processó fan les taules, anant de casa en casa, on van trobant taula parada amb dolços i altres obsequis.

Sant Joan Pelós, que serà encarnat enguany per Toni Bordoy Orejuela, també representa una dansa ritual d'origen molt antic. L'arxiduc Lluís Salvador el menciona en la seva obra "Die Balearen". A Pollença surt el dia del Corpus, vestit de seda i amb un xotet als braços, juntament amb les Àguiles i la processó. A Felanitx, l'altre poble on es conserva aquest ball, surt per Sant Joan, enguany el diumenge 24, després de l'ofici de les 10:30 h.

Foto ©  2000 Biel J. Perelló
 
Data de publicació: 13/06/2001

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat