Anar directament al contingut

L'ecotaxa recaptarà més de 60 milions d'euros

L'ecotaxa recaptarà més de 60 milions d'euros
El Tribunal Constitucional aixeca la suspensió de l'ecotaxa

El Govern de les Illes Balears calcula que passarà a ingressar anualment més de 60 milions d'euros per l'aplicació de l'Impost sobre les estades a empreses turístiques d'allotjament, conegut popularment com a ecotaxa, que grava les estades de persones a empreses d'allotjament turístic amb una quantitat diària que oscil·la entre els 0,25 € i els 2 € depenent del tipus i la categoria de l'establiment.

El nou impost, destinat a la dotació del fons per a la millora de l'activitat turística i la preservació del medi ambient, va ser aprovat pel Parlament de les Illes Balears el passat 10 d'abril de 2001 amb el vot a favor de tots el partits que integren el Pacte de Progrés i el vot en contra del grup parlamentari del Partit Popular. El passat mes de setembre de 2001 el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs interposat pel Govern Central en contra de l'ecotaxa i en va suspendre l'aplicació, però el passat dijous 17 de gener de 2002 va donar a conèixer l'acte que, a l'espera de la sentència ferma, aixeca la suspensió que impedia l'aplicació de l'impost. El Govern de les Illes Balears ha declarat que està en condicions d'aplicar l'ecotaxa a partir del proper mes de març de 2002.

El Tribunal Constitucional fonamenta jurídicament la seva decisió afirmant que l'argumentació de l'Advocat de l'Estat en el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern Central no és convincent ja que no es demostra que l'aplicació de l'impost contribueixi a la disminució de l'activitat turística a les Illes Balears provocant una reducció de la recaptació de l'IVA i de l'IAE. El TC tampoc observa que l'aplicació de l'impost pugui causar, tal com argumenta l'Advocat de l'Estat, perjudicis als titulars de les empreses turístiques al suposar un increment de la seva tributació, ja que l'impost autonòmic no grava l'activitat de les empreses turístiques sinó els turistes individualment considerats. Segons el TC el número indeterminat d'afectats al·legat per l'Advocat de l'Estat no pot convertir-se en un criteri automàtic desestimatori de l'aixecament de la suspensió, en la mesura que aquesta indeterminació no impedeix, si finalment la norma es declarada inconstitucional, una futura devolució de l'impost indegudament recaptat. Finalment el TC fonamenta la seva decisió afirmant que en la ponderació dels interessos en conflicte ha de prevaler l'interès autonòmic, que té per objectiu la protecció mediambiental i cultural, sobre l'interès particular dels ciutadans de no suportar el nou impost.

Segons informa avui el Diario de Mallorca, la Federació Hotelera de Mallorca ha decidit presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears contra el Reglament de l'ecotaxa, norma que ara s'ha d'aprovar per poder aplicar l'impost. A més, la patronal hotelera ha anunciat que els seus associats presentaran recursos per impugnar les liquidacions del nou impost, el que pot suposar el bloqueig dels fons de l'ecotaxa fins a la propera legislatura. L'edició d'avui del Diario de Ibiza, també informa sobre la reacció desfavorable de la Federació Hotelera d'Eivissa i Formentera a l'aplicació de l'impost i anuncia que els hotelers es reuniran el proper dilluns, dia 21 de gener, per analitzar la situació i preparar la seva assistència a la reunió que ha convocat pel proper dimecres, dia 23 de gener, a Palma, la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB).

D'altra banda, segons llegim avui al Diari de Balears, l'associació d'agències de viatges d'alemanya DRV ha enviat una carta al president del Govern, Francesc Antich, en la qual protesten per l'aplicació de l'impost, i Ultima Hora afegeix que la patronal d'agències de viatges britànica ABTA i la Federació Internacional de Touroperadors (IFTO) també s'han manifestat en contra de l'aplicació de l'impost. Per la seva banda l'edició d'avui d'Ultima Hora Menorca destaca en la seva portada que la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, demana al Govern prudència abans d'aplicar l'ecotaxa i opina que s'haurien d'esperar els resultats de la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid abans de prendre una decisió sobre el moment d'aplicació de l'ecotaxa.

La Cambra de Comerç de Mallorca, Eivissa i Formentera també ha demanat al Govern que no apliqui l'ecotaxa davant la incertesa sobre l'ocupació hotelera de la propera temporada turística i la patronal hotelera Zontur insisteix en la inconstitucionalitat de l'impost. La patronal Aviba, que agrupa les agencies de viatges, i el Foment del Turisme de Mallorca han tornat a expressar la seva disconformitat amb l'aplicació de l'ecotaxa. Per últim, el GOB, al igual que altres organitzacions ecologistes, ha expressat la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Constitucional i opina que és un bon moment per aplicar l'ecotaxa ja que el 2001 va ser un any rècord quant a ingressos turístics.

Per fer-nos una idea del que representa la quantitat aproximada de 60 milions d'euros que el Govern pensa recaptar amb el nou impost, es pot apuntar que equival a un 5,6 % dels Pressuposts Generals 2002 de la Comunitat autònoma de les Illes Balears, que ascendeixen a 1069,80 milions d'euros. També es pot dir que equival a un 45,7 % dels Pressuposts 2002 del Consell de Mallorca, que ascendeixen a 131,08 milions d'euros, o que equival a un 24,5 % de les inversions que els Pressuposts Generals 2002 de l'Estat destinen a les Illes Balears, que ascendeixen a 244,35 milions d'euros.

DEBAT: S'ha d'aplicar l'ecotaxa?
 

ACTUALITZACIÓ (21/01/2002)

Segons informen les edicions d'avui dels diaris de les Illes Balears, ahir diumenge el ministre de Medi Ambient del Govern Central, Jaume Matas, i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, varen visitar Raixa, possessió comprada recentment per les administracions que ambdós polítics representen. En el transcurs de la visita, Jaume Matas va tornar a expressar la seva disconformitat amb l'aplicació de l'ecotaxa afirmant que l'impost serà perjudicial per les Illes Balears. Per la seva banda, Maria Antònia Munar, en la mateixa línia expressada per Joana Barceló, presidenta del Consell de Menorca, va demanar reflexió abans de fixar el moment idoni d'aplicació de l'ecotaxa.

Foto © Arxiu BalearWeb
 
Data de publicació: 19/01/2002

© 1996-2022 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat