Anar directament al contingut

Com protegir-se de l'spam?

Com protegir-se de l'spam?

Mesures preventives contra el correu publicitari no sol·licitat.

Al llarg dels anys, la quantitat de correu publicitari distribuït per la xarxa ha anat creixent fins esdevenir, juntament amb les plagues de virus, un dels principals problemes de la comunicació via email. El pronòstic de qualsevol usuari d'Internet que activi un compte de correu, publiqui l'adreça a la seva web, a les usenets i a uns quants llibres de visites i fòrums, és acabar rebent milers de missatges diaris sobre "Viagra", "Sexy Singles", "Credits"... A l'espera d'una solució tècnica i legal global que aturi aquest desgavell conegut com a "spam", avui en dia és imprescindible prendre algunes mesures preventives:

NO FER PÚBLICA LA NOSTRA ADREÇA A INTERNET

És molt important no escriure mai la nostra adreça de correu electrònic a cap pàgina pública d'Internet, ja sigui a la nostra pròpia web, o un llibre de visites, fòrum de debat, etc. La majoria de persones que fan enviaments massius de correu publicitari, anomenades "spammers", utilitzen sistemes automatitzats per rastrejar la web i obtenir adreces de correu electrònic que després utilitzen per les seves trameses.

A aquells que tenguin una pàgina web pròpia, se'ls recomana oferir als visitants un formulari de contacte que amagui totalment l'adreça de correu en un arxiu extern, com ara un script php. Cal tenir en compte que si posem l'adreça al mateix codi font del formulari, dins d'un tag del tipus Input Type=Hidden, els "spammers" podran capturar-la igualment.

Existeixen altres tècniques per amagar l'adreça de correu, com ara mostrar-la en format d'imatge, tot i que aquesta solució presenta inconvenients d'accessibilitat per a persones invidents.

Alguns utilitzen la tècnica de disfressar les adreces amb formats del tipus "usuariARROBAdomini.com" o "usuariMERDASPAM@domini.com", però actualment existeixen programes d'escaneig que ja tenen en compte aquestes solucions i són capaços de deduir i capturar l'adreça real.

Una altra tècnica que s'utilitza per evitar que els escanejadors capturin les adreces de correu de les pàgines és codificar el text de l'adreça en format ASCII, i existeixen a la xarxa eines diverses que faciliten la versió codificada, com ara: www.wbwip.com/wbw/emailencoder.html o anti-spam.hostbankoi.com/codificaremail.asp. Però també és possible que els "spammers" utilitzin eines per trampejar aquesta tècnica, per tant continua essent més recomanable l'utilització de formularis.

Quan no sigui possible utilitzar un formulari ni cap altre tècnica per amagar l'adreça, es recomana utilitzar una adreça de correu específica per a cada tema, de manera que puguem diversificar i planificar els canvis oportuns en cada moment. Per exemple, les persones que registren dominis es veuen obligades a mostrar dins el registre Whois les seves dades de contacte. Gran part del correu no sol·licitat arriba a través d'aquesta base de dades de Whois. Per això és preferible tenir una adreça dedicada, que puguem substituir fàcilment. Actualment la majoria de registradors de dominis ofereixen serveis per amagar la identitat del registrant, però és un servei addicional que es paga per domini i resulta força car.

TRIAR ADRECES QUE NO SIGUIN FÀCILS D'ENDEVINAR

Molts "spammers" envien missatges amb el format "elquesigui@domini.com" o utilitzen combinacions comuns com ara "info@domini.com", "webmaster@domini.com". Per això és preferible utilitzar noms d'usuari que siguin difícils d'endevinar. Per exemple, "antoniapons@domini.com" serà més difícil d'endevinar que "antonia@domini.com".

NO CONTINUAR CADENES D'EMAIL

Les cadenes d'email són una mina per als "spammers" per això mai s'ha de participar en cadenes d'email. I si no tenim més remei que reenviar un email, cal esborrar la part de la capçalera, suprimint així les adreces que incorporava el missatge reenviat.

UTILITZAR L'OPCIÓ BCC EN ELS ENVIAMENTS COL·LECTIUS

Quan es vol fer arribar un missatge a un grup de persones, en comptes de posar les adreces dels destinataris al camp "To", "A" o "Cc", s'ha d'utilitzar l'opció BCC (Black Carbon Copy) de manera que les adreces no siguin visibles per a la resta de destinataris.

ACTIVAR LA CASELLA "NO REBRE CORREU COMERCIAL"

A la majoria de webs, quan s'omple un formulari de registre, es pot triar entre l'opció de "rebre" o "no rebre" notificacions comercials. És molt important consultar la política de privacitat de les pàgines abans de facilitar l'adreça de correu.

NO RESPONDRE ALS MISSATGES DELS "SPAMMERS"

Tot sovint els "spammers" envien missatges a discreció sense saber si arribaran enlloc. Responent a missatges de publicitat es confirma el funcionament de l'adreça i aquesta esdevé un objectiu encara més interessant per als "spamers".

ALTRES CONSELLS SOBRE LA UTILITZACIÓ DEL CORREU ELECTRÒNIC

- No utilitzar el programa Outlook de MS. Existeixen moltes alternatives gratuïtes com ara Thunderbird (Mozilla), Eudora, Sylpheed, entre d'altres, que ofereixen majors garanties de seguretat evitant la propagació de correus no desitjats i virus. Aquests programes incorporen eines i filtres antispam molt pràctics.
- Evitar l'utilització de format HTML en els missatges. El format de text és molt més lleuger i compatible amb tots els gestors de correu.
- Si s'ha d'enviar un arxiu adjunt, intentar reduir la seva grandària o comprimir-lo, i explicar el seu contingut i format en el cos del missatge.
- No instal·lar-se plugins que posen decoracions i/o modifiquen l'aspecte dels emails.
- No deixar el camp "subject" o "assumpte" en blanc i utilitzar-lo amb propietat. Si s'està contestant un missatge que ja tenia el "subject" escrit i el tema de la conversa ha canviat, modificar el "subject".
- Configurar be l'hora de l'ordinador per evitar confusions i molèsties als destinataris.
- No respondre missatges citant tot el contingut del missatge original, si no és imprescindible. Tot sovint és suficient citar unes poques línies per poder seguir el fil del diàleg.

Fòrum: Com protegir-se de l'spam?
 
Data de publicació: 30/04/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat