Anar directament al contingut

Can Verga, la casa de Joan March a Santa Margalida

Can Verga, la casa de Joan March a Santa Margalida

Pàgina web dedicada al controvertit financer.

Fa un parell d'anys, MallorcaWeb publicà la notícia titulada "Joan March: contrabandista, negociant, polític i banquer". L'article feia referència en bona part al reportatge dedicat per la publicació electrònica lavila.org al financer Joan March Ordinas (Santa Margalida, 1880 - Madrid, 1962), conegut popularment com En Verga. El reportatge de lavila.org tenia un interès especial al basar-se en els 10 llibres de comptabilitat inèdits de l'empresa March Hermanos, descoberts per Miquel Monjo Estelrich al casal de Santa Margalida on el financer va viure durant onze anys. Els llibres de comptabilitat, en bona part manuscrits per Joan March, tenen una gran importància històrica al documentar els suborns electorals i del contraban de tabac realitzats pel controvertit personatge a principis del segle XX.

Ara, la novetat és que amb l'impuls de Miquel Monjo Estelrich s'ha publicat la web "Colección Can Verga (Juan March Ordinas)" que ofereix àmplia informació sobre Joan March en sis blocs diferenciats: biografia, cites, aspecte humà, empreses, hereus de la fortuna i recordatori. Segons explica Miquel Monjo, la seva idea inicial era obrir al públic el casal de Can Verga a Santa Margalida i poder mostrar els documents, mobiliari i altres objectes que formen aquesta col·lecció. Al no haver aconseguit el suport institucional necessari per tirar endavant aquesta iniciativa, Miquel Monjo ha decidit crear aquesta pàgina web per mostrar una part de la col·lecció de manera virtual.

Joan March va viure al casal de Santa Margalida des del 1905, quan es casà amb Elionor Servera Melis, fins el 1916, quan abandonà el poble, al qual no tornà mai més, dient "Me'n vaig de Santa Margalida i no hi tornaré fins que sigui l'home més ric del món".

Més informació: www.canverga.com

Foto: Retrat de Joan March Ordinas realitzat per Ignacio Zuloaga (Fundació Joan March)

 
Data de publicació: 13/09/2004

© 1996-2023 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat