Anar directament al contingut

Finalitza la Cimera Mundial de les Nacions Unides

Finalitza la Cimera Mundial de les Nacions Unides

Disminució a la meitat de la fam i la pobresa extrema per al 2015.

Els Estats membres de l'ONU adoptaren el 16 de setembre el document final de la Cimera Mundial 2005, en el qual confirmen el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que inclouen la disminució a la meitat de la fam i la pobresa extrema per al 2015, i pugnen per un món més segur on es respectin els drets humans.

Els mandataris varen reconèixer que la pau i la seguretat, el desenvolupament i les garanties fonamentals són els pilars de les Nacions Unides i les bases de la seguretat i el benestar col·lectius. En aquest sentit, la declaració final reafirma que el desenvolupament és un objectiu central per si mateix i que el desenvolupament sostenible en els seus aspectes econòmics, socials i ambientals és un element fonamental del marc general d'activitats de les Nacions Unides.

El document condemna el terrorisme en totes les seves formes i manifestacions i conté un acord per establir l'any pròxim un Consell de Drets Humans. Quant a la defensa dels drets humans, els Estats accepten la responsabilitat col·lectiva d'actuar de manera puntual i decidida per protegir els pobles del genocidi, els crims de guerra, les neteges ètniques i altres atropellaments, quan els seus governs siguin incapaços de fer-ho.

Per últim, destacar que els mandataris es varen pronunciar per a la creació d'una Comissió de Construcció de la Pau per tal que l'ONU doni suport als processos d'estabilització política i social a les etapes posteriors als conflictes armats.

Una vegada finalitzada la Cimera, s'ha iniciat la 60 Assemblea General de Nacions Unides. En la seva obertura, Kofi Annan, secretari general de les Nacions Unides, demanà als líders internacionals que implementin els compromisos de la Cimera Mundial i expressà la seva satisfacció per l'adopció del document final, tot i que lamentà la falta d'un acord en la no proliferació d'armes nuclears i el desarmament.

Més informació: www.un.org/summit2005

 
Data de publicació: 18/09/2005

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat