Anar directament al contingut

Perspectives i reptes per a un turisme europeu sostenible

Perspectives i reptes per a un turisme europeu sostenible

Europa dóna suport a la preservació mediambiental i cultural.

El ple del Parlament Europeu ha aprovat la resolució "Noves perspectives i nous reptes per a un turisme europeu sostenible", elaborada per l'eurodiputat portuguès Luís Queiró, amb la col·laboració de l'eurodiputat espanyol Antonio López-Istúriz. La resolució sol·licita a la Comissió que doni suport a projectes que tinguin per objectiu contribuir a l'equilibri entre el desenvolupament de la indústria turística i el medi ambient, com ara el projecte "Targeta Verda" impulsat a les Balears.

La resolució de l'Europarlament destaca que el turisme fomenta el creixement econòmic, l'ocupació i les noves tecnologies de la comunicació i la informació. Per això, entre altres mesures, proposa que els serveis de restauració tinguin el mateix tipus reduït de l'IVA que altres activitats relacionades amb el turisme com és el cas dels hotels. També mostra el seu suport a les PIME dedicades a l'artesania i destaca que l'agroturisme ajuda a conservar el paisatge, els productes enogastronòmics típics i les tradicions locals. D'altra banda, proposa la designació anual de destinacions turístiques europees d'excel·lència, seguint el model de les Capitals Europees de la Cultura, en base a indicadors vinculats a la preservació del patrimoni cultural i natural i al desenvolupament de serveis turístics sostenibles. A més, insta a incrementar els mitjans financers destinats a la preservació del patrimoni cultural, especialment del declarat patrimoni universal per la UNESCO, al considerar-lo d'extrema importància per al desenvolupament sostenible del turisme.

També recorda que el sector del transport és fonamental per al turisme, en particular per al turisme insular, tant per la seva contribució a la qualitat de la cadena de serveis turístics, com per l'accessibilitat a les destinacions, i destaca la importància de cofinançar projectes per al desenvolupament del turisme sostenible mitjançant la cooperació entre el sector públic i el privat. Així mateix, destaca la necessitat de coordinar amb la participació dels operadors turístics la informació sobre gestió de crisis sanitàries, catàstrofes naturals, actes terroristes i problemes d'inseguretat personal, jurídica i penal.

Finalment, esmentar que la resolució considera que les tendències demogràfiques a la UE mostren un envelliment gradual de la població, fet que suposarà en el futur un mercat turístic més ampli de persones de edat avançada interessades en destinacions quasi permanents i en viatges de temporada baixa, preferentment cap al Sud, amb repercussions en els serveis socials i sanitaris i en el mercat immobiliari.

D'altra banda, el ple del Parlament Europeu ha aprovat en la mateix sessió la resolució "Turisme i desenvolupament", amb propostes encaminades a promoure en els països en desenvolupament iniciatives turístiques gestionades per les col·lectivitats locals amb l'objectiu de pal·liar la pobresa, conservar la biodiversitat i fomentar els drets humans. La resolució incideix en la necessitat de reinversió local dels beneficis generats pel turisme i adverteix als operadors turístics sobre les ofertes "tot inclòs", les quals impedeixen que els beneficis indirectes recaiguin en la comunitat local. Per últim, sol·licita als operadors turístics, que en la mesura del possible, es relacionin amb proveïdors locals i contractin treballadors autòctons, inclòs el personal directiu.

Més informació:

Foto © BalearWeb: S'Albufera des Grau

 
Data de publicació: 09/09/2005

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat