Anar directament al contingut

Matines i el cant de la Sibil·la

Matines i el cant de la Sibil·la

Missa de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús.

El 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. El cant de la Sibil·la, d'origen molt antic, és un dels moments més emotius d'aquesta celebració. El cant profetitza la fi del món i constitueix tota una cerimònia protagonitzada, generalment, per un jove de veu blanca, vestit amb una túnica, un mantell de sedes brodades, un casquet o capell i a les mans una gran espasa.

Les Matines del Santuari de Lluc, on el cant de la Sibil·la és interpretat per un Blauet, són unes de les més emblemàtiques de l'Illa, però també destaquen les Matines que se celebren a la Catedral, on enguany el cant de la Sibil·la serà interpretat per Cristina Van Roy.

Pel que fa a les esglésies petites, tenen fama de ser molt singulars i sentides les Matines d'Orient. En aquesta població la Sibil·la cantarà acompanyada per la Coral Polifònica de Bunyola i després de l'acte religiós se celebrarà una xocolatada als restaurants de la localitat, una festa tan popular que els organitzadors recomanen reservar lloc amb antelació (més informació: 971620074 / 971613158).

El cant també és la part central de la Tradicional Festa de la Sibil·la a càrrec de la Capella Mallorquina, que se celebra cada any el dia de Sant Esteve, dilluns 26, a l'església de Santa Eulàlia de Palma, en el marc de la Missa de les 19:00 h.

Es pot escoltar el Cant de la Sibil·la (11:14) en format Real Àudio. Aquesta versió, interpretada per Pere Antoni Canyelles Pons dels Blauets de Lluc, forma part del disc "Els Blavets" (Blau, 1993) i és a Internet des de l'any 1999 gràcies a la col·laboració del Santuari de Lluc en l'especial Nadal 1999-2000, produït per MallorcaWeb.

Una altra possibilitat és escoltar un fragment de la Sibil·la (3:26) en format MP3. Aquesta versió forma part del disc "Nadal Blau" dels Blauets de Lluc, editat coincidint amb les festes de Nadal de l'any 2001 pels estudis Ona Digital.

 
Data de publicació: 21/12/2005

© 1996-2023 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat