Anar directament al contingut

Festes de la Patrona de Pollença: Moros i Cristians

Festes de la Patrona de Pollença: Moros i Cristians

El simulacre se celebra el 2 d'agost, dia de la Mare de Déu dels Àngels.

Pollença celebra aquests dies les Festes de la Patrona, una celebració civico-religiosa d'origen molt antic. Les canonades, l'esclafit de coets i la repicada de campanes obriran el programa de festes, el qual es prolongarà fins el 2 d'agost, dia de la Mare de Déu dels Àngels, amb una ampli ventall d'activitats per a tots els gustos. Entre d'altres propostes, destaca el concert que oferiran el dissabte 29 de juliol a la Plaça Major els grups Donde estabas tu i Mikel Eretxun.

Però l'acte central de les festes és el Simulacre de Moros i Cristians, que es fa el dia de la Patrona, per commemorar la batalla dels pollencins contra 1.500 moros encapçalats pel corsari Dragut, que va tenir lloc el 30 de maig de 1550. Pollença va rebre aquell dia l'atac corsari més fort que mai no havia patit. La batallà es va guanyar gràcies a l'ajuda den Joan Mas, que sortí al carrer Major, alertà del perill i encapçalà el combat heroic contra els adversaris. El simulacre s'incorporà al programa de Festes a mitjan segle XIX per recrear un fet històric molt present en la memòria dels pollencins, constituint una celebració molt vistosa on tot el poble pren partit pels cristians o pels moros, els cristians de blanc i els d'en Dragut de colors.

El simulacre s'anuncia a les 5 de la matinada, del dia 2 d'agost, després de la revetla, quan la banda de música toca l'Alborada. Tot el poble espera impacient aquest moment especial. La revetlla d'enguany, que estarà dividida en tres escenaris, comptarà amb les actuacions d'Orquestra Cabana, Horris Kamoi i Tumbet de Solfa a la plaça Major; Smile of Silence, La Banda de la Cotxera, Bizarre i Chamba Nanai a la plaça dels Seglars; i un grup de DJ a la plaça de ca les Monnares.

El mateix dia de la Patrona, 2 d'agost, a les 11:00 h, se celebrarà com de costum la Missa i el ball dels Cossiers. A les 19:00 h, després de la processó amb l'antiga imatge de la Patrona, començarà el simulacre. Un cop finalitzada la batalla, al voltant de les 21:30 h, tots els cristians cantaran el Tedèum de Mossèn Miquel Tortell, en acció de gràcies, i el Càntic dels Goigs de Costa i Llobera. La festa acaba sempre amb un espectacular castell de focs.

Fotos © Toni Salas

 
Data de publicació: 27/07/2006

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat