Anar directament al contingut

Festes de la Patrona de Pollenša: Moros i Cristians

Festes de la Patrona de Pollenša: Moros i Cristians

El simulacre se celebra el 2 d'agost, dia de la Mare de DÚu dels └ngels.

Pollenša celebra aquests dies les Festes de la Patrona, una celebraciˇ civico-religiosa d'origen molt antic. Les canonades, l'esclafit de coets i la repicada de campanes obriran el programa de festes, el qual es prolongarÓ fins el 2 d'agost, dia de la Mare de DÚu dels └ngels, amb una ampli ventall d'activitats per a tots els gustos. Entre d'altres propostes, destaca el concert que oferiran el dissabte 29 de juliol a la Plaša Major els grups Donde estabas tu i Mikel Eretxun.

Per˛ l'acte central de les festes Ús el Simulacre de Moros i Cristians, que es fa el dia de la Patrona, per commemorar la batalla dels pollencins contra 1.500 moros encapšalats pel corsari Dragut, que va tenir lloc el 30 de maig de 1550. Pollenša va rebre aquell dia l'atac corsari mÚs fort que mai no havia patit. La batallÓ es va guanyar grÓcies a l'ajuda den Joan Mas, que sortÝ al carrer Major, alertÓ del perill i encapšalÓ el combat heroic contra els adversaris. El simulacre s'incorporÓ al programa de Festes a mitjan segle XIX per recrear un fet hist˛ric molt present en la mem˛ria dels pollencins, constituint una celebraciˇ molt vistosa on tot el poble pren partit pels cristians o pels moros, els cristians de blanc i els d'en Dragut de colors.

El simulacre s'anuncia a les 5 de la matinada, del dia 2 d'agost, desprÚs de la revetla, quan la banda de m˙sica toca l'Alborada. Tot el poble espera impacient aquest moment especial. La revetlla d'enguany, que estarÓ dividida en tres escenaris, comptarÓ amb les actuacions d'Orquestra Cabana, Horris Kamoi i Tumbet de Solfa a la plaša Major; Smile of Silence, La Banda de la Cotxera, Bizarre i Chamba Nanai a la plaša dels Seglars; i un grup de DJ a la plaša de ca les Monnares.

El mateix dia de la Patrona, 2 d'agost, a les 11:00 h, se celebrarÓ com de costum la Missa i el ball dels Cossiers. A les 19:00 h, desprÚs de la processˇ amb l'antiga imatge de la Patrona, comenšarÓ el simulacre. Un cop finalitzada la batalla, al voltant de les 21:30 h, tots els cristians cantaran el TedŔum de MossŔn Miquel Tortell, en acciˇ de grÓcies, i el CÓntic dels Goigs de Costa i Llobera. La festa acaba sempre amb un espectacular castell de focs.

Fotos ę Toni Salas

 
Data de publicaciˇ: 27/07/2006

© 1996-2023 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat