Anar directament al contingut

Castell de Capdepera

Castell de Capdepera: Foto 1
Castell de Capdepera
  • Castell de Capdepera: Foto 1
  • Castell de Capdepera: Foto 2
  • Castell de Capdepera: Foto 3
  • Castell de Capdepera: Foto 4
  • Castell de Capdepera: Foto 5
  • Castell de Capdepera: Foto 6
  • Castell de Capdepera: Foto 7
  • Castell de Capdepera: Foto 8

L'any 1300 el rei Jaume II promulgà les "Ordinacions" fundant entre altres la vila de Capdepera i ordenant per tal d'agrupar la població que vivia dispersa per la zona la construcció d'un recinte emmurallat vora la torre de vigilància d'en Miquel Nunis, edificació situada sobre un estratègic turó des d'on es dominen les terres dels voltants i es divisa el canal marítim que separa les illes de Mallorca i Menorca.

Primer s'edificà l'església i una cisterna. La construcció de les murades finalitzà a final del segle XIV, incorporant-se posteriorment les torres per millorar la defensa de la fortificació. L'església fou ampliada els segles XVI i XVIII i el seu interior acull la talla d'un Crist del segle XIV o XV i la imatge d'estil gòtic de la Verge de l'Esperança, patrona de Capdepera venerada des del segle XVI.

Bona part de la població de Capdepera no era partidària d'abandonar les seves terres per viure dins la fortificació, coneguda popularment com el castell de Capdepera. Per aquest motiu, s'ordenà a tots els pobladors que durant els vespres es tanquessin armats dins el recinte per reforçar-ne la defensa. Inicialment es construïren dins la fortificació una cinquantena de cases que al final de segle XVI, degut al gran nombre de desembarcaments dels pirates i corsaris de l'època, passarien a ser més de cent cinquanta, ocupant la majoria dels horts disponibles.

L'actual nucli urbà de Capdepera es conformà a partir del segle XVII, moment en què els pobladors del castell començaren a abandonar-lo per instal·lar-se al peu del turó. Al final del segle XVIII tan sols quedaven vint-i-cinc cases habitades dins el recinte i el nou nucli de població ubicat fora de les murades ja disposava de més de dues-centes cases. A partir de les reformes del segle XVIII impulsades per la monarquia espanyola la vigilància i defensa de la costa passà a mans de militars professionals, per la qual cosa el recinte es convertí en un quarter sota l'autoritat d'un governador. D'aquesta època data la Casa del Governador, un dels pocs habitatges que es conserven dins el castell ja que els seus pobladors aprofitaren les pedres de les cases per edificar els nous habitatges.

Els militars abandonaren el castell el 1854 i aquest passà a ser una propietat privada fins que el 1983 els propietaris en feren donació a l'Ajuntament de Capdepera, institució que el 2000 va organitzar la Commemoració dels 700 anys del Castell de Capdepera.

El recinte emmurallat pot visitar-se durant els mesos d'estiu tots els dies de 10:00 a 20:00 h i la resta de mesos de l'any de 10:00 a 17:00 h. El preu de l'entrada és de 2 euros. Més informació al telèfon 971 81 87 46.

 
┌ltima actualitzaciˇ: 13/07/2004

© 1996-2019 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat