Anar directament al contingut

Randa

Randa: Foto 3
Randa
  • Randa: Foto 1
  • Randa: Foto 2
  • Randa: Foto 3
  • Randa: Foto 4

El Beat Ramon Llull fou el primer mallorquí que es retirà a Randa l'any 1273 per fer-hi vida contemplativa.

En el centre de l'illa de Mallorca, entre els termes municipals d'Algaida i Llucmajor, s'alça la muntanya de Randa on s'hi troben l'Ermita de Sant Honorat, el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia i el Santuari de Nostra Senyora de Cura. Per accedir a la muntanya s'ha d'arribar a la petita població de Randa, als peus del massís del mateix nom, i agafar la carretera que condueix fins el cim del Puig de Cura.

En primer lloc trobam el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia, que té el seu origen a la Cova de s'Aresta on a mitjan segle XV començaren a viure dos frares franciscans i la convertiren en ermita. Orientat a llevant, es troba ubicat sota un penya-segat als peus de l'Ermita de Sant Honorat i ha estat estretament lligat al llarg de la història a Llucmajor, vila d'on partia el camí vell que conduïa al santuari.

Més endavant, es troba l'Ermita de Sant Honorat. Arnau Desbrull, cavaller de la noblesa que havia triat la vida d'ermità, demanà l'any 1394 al Bisbe de Mallorca, després de viure trenta anys a la muntanya, permís per edificar-hi la capella de Sant Honorat. Un cop concedida l'autorització, Arnau Desbrull escollí la part de la muntanya que mira a migjorn per edificar-hi l'ermita, que fou inaugurada l'any 1397. L'any 1661, degut a l'estat ruïnós de la primitiva ermita, s'edificà l'església que existeix actualment.

Per últim es troba el Santuari de Nostra Senyora de Cura, ubicat al Puig de Cura, a 548 metres d'altura. El Puig de Cura és el punt més alt del massís de Randa i un excel·lent mirador sobre l'illa de Mallorca. Aquí fou on Ramon Llull va viure una bona temporada entorn l'any 1273 i on al segle XV es fundà una escola lul·liana per difondre la seva doctrina, que fou origen de l'Estudi General de Ciutat, instituint-se després, en el mateix edifici, l'Aula de Gramàtica, on arribaren a estudiar 150 alumnes que convivien al Santuari. Després d'un llarg període de decadència, el Santuari de Cura fou restaurat i l'any 1913 fou confiat als franciscans. En l'actualitat hi conviuen quatre frares de l'Ordre que, amb l'ajuda d'alguns treballadors i voluntaris, administren el Santuari. El Santuari de Cura disposa d'una hostatgeria amb cel·les, construïda a partir de l'any 1947, que permet acollir grups, famílies i persones que vulguin passar-hi una temporada.

Bibliografia recomanada: "La Muntanya dels tres Santuaris" de Gaspar Munar. Aquest petit llibre es pot adquirir a la botiga que es troba a l'entrada del Santuari de Nostra Senyora de Cura.

 
Última actualització: 13/07/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat