Anar directament al contingut

Santuari de Monti-sion

Santuari de Monti-sion: Foto 1
Santuari de Monti-sion
  • Santuari de Monti-sion: Foto 1
  • Santuari de Monti-sion: Foto 2
  • Santuari de Monti-sion: Foto 3
  • Santuari de Monti-sion: Foto 4

Entre les muntanyes de Randa i Sant Salvador, dins el terme de Porreres, s'hi troba el puig de Monti-sion que acull sobre el seu cim, a uns 250 metres d'altura, el santuari del mateix nom. La primera ermita dedicada a la Mare de Déu de Monti-sion s'edificà en el segle XIV. Posteriorment, a partir del segle XV, es construí l'actual església, el claustre i l'aula de gramàtica llatina on es preparaven els alumnes de Porreres i dels seus voltants per accedir a l'Estudi General. En el segles XVIII i XIX es feren noves reformes i el 14 de gener de 1954 gairebé tot el poble de Porreres treballà per obrir en un sol dia l'actual carretera de tres quilòmetres que permet accedir en vehicle fins el santuari. A banda i banda de la carretera, s'hi troben les set creus construïdes el segle XV que representen els Set Dolors i els Set Goigs de la Mare de Déu, de les quals se'n conserven cinc, i els petits monuments (segle XVIII) del recorregut del Viacrucis que finalitza a l'edifici del santuari.

L'accés al recinte es fa per una escala que puja fins el portal d'entrada, de volta de canó. Des d'aquest punt s'accedeix al claustre format per arcs de mig punt i amb una cisterna situada al mig per recollir les aigues pluvials. L'església té una façana amb un rosetó sobre la qual hi ha el campanar i del seu interior destaquen les quatre capelles laterals i el retaule d'estil neogòtic del presbiteri, presidit per la imatge de marbre de la Mare de Deu de Monti-sion. La imatge de la verge porta al seu peu l'escut de la família Duzay que la va costejar a finals del segle XV o a principis del segle XVI. A partir dels anys 60, el santuari es convertí en un centre de convivències i es restaurà l'hostatgeria i s'obrí un restaurant de cuina mallorquina. Finalment, destacar que la visita al santuari permet gaudir de sensacionals vistes panoràmiques sobre Porreres i el seu entorn.

El dia que el Santuari rep una major afluència de públic és el Diumenge de l'Àngel, és a dir el diumenge després de Pasqua, quan se celebra el Pancaritat, amb excursió a peu des del poble, i ofici i ballada popular al claustre.

El telèfon del santuari és el 971647185.

 
Última actualització: 15/11/2004

© 1996-2020 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat