Anar directament al contingut

Cartoixa de Valldemossa

Cartoixa de Valldemossa: Foto 1
Cartoixa de Valldemossa
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 1
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 2
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 3
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 4
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 5
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 6
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 7
  • Cartoixa de Valldemossa: Foto 8

El conjunt monumental de la Cartoixa de Valldemossa ha atret al llarg de la història personatges il·lustres d'arreu del món –entre els quals destaquen Chopin i la seva companya George Sand– essent un dels principals atractius del municipi i una de les visites preferides dels turistes que arriben a l'illa.

L'origen del conjunt es remunta al temps del rei Jaume II de Mallorca, qui escollí aquest excepcional indret de la Serra de Tramuntana, situat a més de 400 metres d'altura, per edificar-hi un palau per al seu fill Sanç, conegut com el Palau del rei Sanç. L'any 1399 Martí l'Humà cedí totes les possessions reials de Valldemossa als monjos cartoixans. Aquests fundaren la Cartoixa i l'habitaren fins el 1835, quan passà a mans privades per la desamortització, quedant el conjunt dividit entre nou propietaris, a excepció de l'edifici de l'església.

La visita al conjunt s'inicia per l'església, edifici d'estil neoclàssic decorat per grans artistes i artesans de l'època, que es va començar a construir el 1751 sobre l'església primitiva erigida el 1446. Sortint de l'església s'accedeix al Claustre –una de les parts més antigues de les edificacions actuals– i, des d'aquí, a l'antiga farmàcia dels cartoixans. A continuació es visita el jardí i les habitacions de la Cel·la Prioral –capella, biblioteca, sala d'audiències, dormitori...– on es conserva el llegat històric i artístic dels cartoixans, mostrant com vivien els monjos. A les cel·les 2 i 4 es troben els documents i records de l'estada de Chopin i George Sand a Valldemossa, entre 1838 i 1839.

La visita continua al Museu Municipal, que acull una secció dedicada a l'antiga Impremta Guasp, la sala de l'Arxiduc Lluís Salvador, la pinacoteca "La Serra de Tramuntana" i una col·lecció d'art contemporani.

Travessant la plaça de la Cartoixa i passant per davant de l'Estudi del pintor Coll Bardolet es troba el Palau del rei Sanç, un casal luxós que conserva elements de l'antiga Cartoixa, com ara l'escala d'accés, el claustre i la torre de defensa. L'edifici també ha estat habitat per il·lustres personatges, entre ells, Jovellanos, confinat a Valldemossa per qüestions polítiques, Rubén Darío, Unamuno, Azorín i Santiago Rusiñol. Actualment el saló de música del Palau acull a diari actuacions folklòriques a càrrec de "El Parado de Valldemossa" i concerts de piano interpretats per destacats pianistes.

Un suggestiu passeig pels camins concèntrics del jardí de la Cartoxia, envoltats de xiprers i altres arbres, és el final perfecte per a la visita.

Entre les activitats culturals que tenen lloc a la Cartoixa, cal destacar el Festival Chopin, que s'hi celebra des de fa més de vint anys.

 
┌ltima actualitzaciˇ: 13/07/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat