Anar directament al contingut

Fornalutx

Fornalutx: Foto 1
Fornalutx
  • Fornalutx: Foto 1
  • Fornalutx: Foto 2
  • Fornalutx: Foto 3
  • Fornalutx: Foto 4
  • Fornalutx: Foto 5
  • Fornalutx: Foto 6
  • Fornalutx: Foto 7
  • Fornalutx: Foto 8

Situat al cor de la Serra de Tramuntana, en una espectacular vall que arranca al Puig Major i descendeix cap a Sóller, es troba Fornalutx, considerat com un dels pobles més singulars de Mallorca. Per la seva extraordinària bellesa i envejable estat de conservació, Fornalutx ha rebut diversos premis i reconeixements. L'any 1983 va ser guardonat pel Foment de Turisme de Mallorca amb la Placa d'argent per la defensa i manteniment de la Vila. El mateix any la Secretaria General de Turisme li atorgà el segon Premi nacional de pobles embellits i mantinguts d'Espanya. I el 1985 rebé el Premi Alzina del GOB.

La història de Fornalutx comença fa més de 1000 anys, essent una antiga alqueria islàmica. El poblament de la zona s'inicià després la conquesta i l'església actual fou acabada l'any 1639. Fins el 1813 va dependre de la Parròquia de Sóller i el 1837 va ser reconegut com a municipi independent.

Els encants de Fornalutx són innumerables. Els carrers empedrats i les escalinates del casc antic, oportunament adornats amb abundants cossiols i plantes; les antigues cases de pedra i els seus portals oberts de bat a bat; l'exuberant vegetació dels marges i horts on es cultiven les famoses taronges... El conjunt arquitectònic i paisatgístic és tan interessant, que fins i tot resulta difícil apreciar-lo en tota la seva amplitud. És important fixar-se en les volades de les teulades, per no perdre's les teules pintades o "teules de moro", una tradició amb segles d'antiguitat, com s'explica a la web Teules de moro a la vall de Sóller i Fornalutx .

Molt a prop de Fornalutx es troba Biniaraix, petit poble de la vall de Sóller que també conserva tot l'encant d'antany, famós pel seu barranc, on es realitza una de les excursions més emblemàtiques de l'illa. També cal destacar l'excursió al conjunt arquitectònic de l'alqueria de Binibassí, el camí de s'Alzina Fumadora cap a sa Comuna i moltes altres rutes que es poden realitzar a peu o en bicicleta.

Per acollir les nombroses visites que rep regularment Fornalutx, el poble compta amb una variada i selecta oferta d'allotjament turístic i serveis de restauració. Amb pàgina web, hi ha el restaurant Per Amunt, els apartaments Sa Tanqueta, els hotels d'interior Ca'n Verdera, Fornalutx Petit Hotel i Ca'n Reus, i l'Hotel Ca'n Verdera de la cadena Reis de Mallorca.

Pel que fa a les festivitats, Fornalutx celebra les festes patronals al voltant del dia 8 de setembre, dia de la Mare de Déu de Setembre. Un dels elements més peculiars d'aquestes festes són els actes organitzats entorn al bou, una vella tradició que se celebrava antigament a la localitat i que el poble ha recuperat.

 
Última actualització: 18/09/2004

© 1996-2023 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat