Anar directament al contingut

Sant Elm

Sant Elm: Foto 1
Sant Elm
  • Sant Elm: Foto 1
  • Sant Elm: Foto 2
  • Sant Elm: Foto 3
  • Sant Elm: Foto 4
  • Sant Elm: Foto 5
  • Sant Elm: Foto 6
  • Sant Elm: Foto 7
  • Sant Elm: Foto 8

Sant Elm és una petita població costanera del terme d'Andratx situada davant l'illot des Pantaleu i l'illa de sa Dragonera. Originàriament era un petit nucli de pescadors, denominat sa Palomera, però amb l'arribada del turisme a partir de mitjan segle XX es convertí en una població turística amb cases d'estiueig, apartaments, restaurants i diversos hotels. Actualment compta amb una població d'uns 500 habitants que viuen principalment del turisme. Malgrat el desenvolupament urbanístic de les darreres dècades, Sant Elm encara conserva l'encant del petit poble de pescadors que fou. La platja de sorra, Cala Conills i Cala en Basset, l'illot des Pantaleu i l'illa de sa Dragonera conformen un paratge natural extraordinàriament atractiu.

Sobre un turó, darrere del poble, destaca una singular edificació denominada Torre de Sant Elm, catalogada el 1985 com a Bé d'Interès Cultural. Es tracta de la capella i de l'hospital fundats el segle XIII pel rei Jaume II, conjunt al qual s'hi afegí més tard la torre de defensa i vigilància. A causa de les freqüents incursions de corsaris, el segle XVI abandonà la seva funció d'hospital, conservant en actiu l'església i la torre. A finals del segle XIX la finca fou comprada per l'arxiduc Lluís Salvador i en l'actualitat és propietat de la Fundació Illes Balears. Una altra edificació antiga a destacar és la Torre de Cala en Basset que fou construïda el segle XVI per incrementar la vigilància sobre la costa. El fet més remarcable de la història d'aquesta zona es produí el 7 de setembre de 1229 quan les naus catalanes del rei Jaume I fondejaren entre sa Dragonera i Sant Telm per preparar el desembarcament a la platja de Santa Ponça que inicià la conquesta de Mallorca.

Sant Elm, igual que la població veïna de s'Arracó, és un excel·lent punt de partida per realitzar diverses excursions a peu com la pujada fins a la Trapa que passa pel Camí de Can Tomeuí i ofereix unes vistes sensacionals sobre Cala en Basset, la seva torre i l'illa de sa Dragonera. La visita a l'illa de sa Dragonera també permet fer diverses excursions a peu i gaudir d'extraordinàries vistes sobre la costa.

Les festes del poble es celebren a principis del mes d'agost amb processó marítima, missa a l'Església i revetla. L'acte més esperat de les festes és la tradicional batalla de moros i cristians que té lloc a la platja (àlbum de fotos). El Dilluns de Pasqua, quan se celebra el Pancaritat a la Torre de Sant Elm, és també una data senyalada per a la població.

 
Última actualització: 22/11/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat