Anar directament al contingut

L'ecotaxa i els parcs naturals centren el debat polític i social

L'ecotaxa i els parcs naturals centren el debat polític i social
Dimecres, el conseller de Turisme, Celestí Alomar, i el d'Hisenda i Pressuposts, Joan Mesquida, varen presentar l'esborrany del projecte de Llei de creació de l'Impost Ecoturístic, conegut popularment com a ecotaxa. Ahir dijous, tant els hotelers, com els ecologistes del GOB, varen manifestar la seva opinió sobre el nou impost i varen coincidir en alguns aspectes com ara en senyalar que l'actual proposta de cobrar l'impost turístic als establiments d'allotjament no és perfecte, ja que a un tant per cent dels turistes no se'ls aplicarà l'impost.

Segons el GOB, la millor manera de recaptar l'impost és a través dels transports, ja sigui a vaixells i avions, ja sigui a l'aeroport i al port. L'organització ecologista opina que l'aplicació del nou impost obligarà a incrementar el control sobre l'oferta il·legal. En canvi, fonts de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) treuen importància al que es considera oferta il·legal ja que tan sols es dóna aquesta quan els establiments contracten estades per dies o per setmanes. Per tant, no afecta el gruix d'oferta d'allotjament en cases i apartaments que lloguen les vivendes a turistes per mesos o períodes superiors i que actualment no són considerats establiments turístics, estant, tan sols, fiscalment obligats a declarar les rendes obtingudes en concepte d'arrendament de vivenda i, en conseqüència, no subjectes a la normativa que afecta els establiments considerats com a turístics.

Els ecologistes valoren positivament que el Govern hagi concretat la proposta d'ecotaxa tot i que insisteixen que l'impost ha de ser realment finalista i dirigit a finançar actuacions ambientals, especialment les dirigides a conservar el territori. En aquest sentit, creuen imprescindible que existeixi un òrgan de control sobre el destí del Fons de l'ecotaxa format per representants de tota la societat civil, Ajuntaments, Consells i Govern. A més a més, el GOB considera que l'import del nou impost ha de ser diferent en funció de l'època de l'any amb l'objectiu d'estabilitzar i reduir el nombre de turistes que ens visiten durant l'estiu.

Per la seva banda, la FEHM considera que el nou impost és discriminatori ja que no afecta tot el sector turístic, sinó tan sols el subsector dedicat a l'allotjament. La patronal hotelera indica que representen el 50% del PIB Balear i que la seva contribució fiscal ja és molt important. Els hotelers opinen que la seva aportació tributària és suficient per compensar els desequilibris ambientals que generen i que el nou impost els pot restar competitivitat ja que gran part del "mercat" no són els turistes en singular, sinó els operadors turístics, i aquests poden no acceptar un increment de preus, la qual cosa afectaria els comptes d'explotació de les empreses turístiques. Els hotelers, igual que moltes altres veus del món polític, econòmic i social consideren que el problema rau en el dèficit fiscal que pateixen les illes Balears, provocat pel fet que la contribució global a la hisenda de l'Estat per part de les illes és en relació al moviment econòmic que generen els 12 milions de turistes a l'any que reben les Balears i, en canvi, les aportacions pressupostàries de l'Estat a la Comunitat Autònoma es computen bàsicament en relació als 800.000 habitants censats.

La patronal hotelera està en contra de l'aplicació de l'impost, però els seus dirigents insisteixen que cal rebaixar la intensitat del debat entorn aquest tema i que cal evitar dividir la societat com ara està succeint en el tema de la possible declaració de parcs naturals a la Serra de Llevant i a la Serra de Tramuntana. Tot i això, la FEHM ha encarregat un estudi jurídic de la situació a un prestigiós bufet d'advocats de Madrid amb l'objectiu de considerar la presentació d'un recurs judicial d'inconstitucionalitat en base al fet que el nou impost no compleix el principi d'igualtat al recaure únicament sobre el subsector hoteler. A més, la Federació Hotelera ha encarregat un informe a una consultoria per estudiar el cost real del nou impost als comptes d'explotació de les empreses turístiques en el cas que els operadors no acceptin incloure l'ecotaxa dins els paquets turístics.

Quant a la polèmica sobre els Parcs Naturals, el GOB ha decidit crear una Plataforma d'entitats i associacions a favor dels parcs naturals i ha editat 5.000 fulls informatius sobre el PORN de la península d'Artà i sobre la possible declaració d'un o més espais protegits en aquesta zona. Per la seva banda, la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears ha elaborat un esquema anomenat "Espais naturals: Procés de participació ciutadana i informació pública", on de forma molt didàctica mostra les diferents fases necessàries per aprovar un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) i les propostes de conservació que se'n derivin.

Els opositors a la declaració de Parcs Naturals que afectin finques de titularitat privada, com ara la FARB, o l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de Balears, no pensen cedir en les seves reivindicacions. Ahir mateix, Fernando Fortuny, president de l'associació de propietaris, va intervenir en el plenari de l'Ajuntament de Palma per expressar el seu rebuig a la declaració de parcs sobre terrenys privats. El ple de l'Ajuntament, després d'un intens debat, va aprovar una moció que insta el Govern, d'acord amb la llei 4/1989, del 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestre, a crear tan sols parcs naturals en finques de propietat pública.

En la mateixa línia, el ple de l'Ajuntament d'Andratx acordà ahir instar que el Parc Natural de la Serra de Tramuntana es limiti a finques públiques. La moció aprovada, que comptà amb el suport del Partit Popular, difereix de la presentada pel grup municipal d'Unió Mallorquina en la qual es deixava una porta oberta a la futura integració voluntària de propietats privades al Parc Natural de la Serra, en consonància amb el discurs que manté Maria Antònia Munar i amb la moció aprovada per l'Ajuntament de Palma, amb el suport del PP i UM.

DEBAT: Què opines del Projecte de Llei de l'Impost Ecoturístic? informa't, opina, vota
 
Data de publicació: 26/05/2000

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat