Anar directament al contingut

Aus rapinyaires exòtiques sobrevolen Mallorca

Aus rapinyaires exòtiques sobrevolen Mallorca
Segons ha informat el GOB en un comunicat, membres d'aquesta organització ecologista han detectat la presència de dues aus rapinyaires americanes que s'han adaptat sembla que perfectament a les condicions ambientals de Mallorca. Es tracta d'exemplars de voltor de cap roig (Cathartes aura) i àguila mora (Geranoaetus melanoleucus).

El voltor de cap roig s'escapà del seu falconer el mes de març de 2001, moment en què es començà a veure per la zona de Son Reus i després pels municipis de Santa Maria, Bunyola, Marratxí i el nord de Palma. Sovint se l'ha vist molestant exemplars de milana (Milvus milvus), espècie en perill d'extinció a les Illes Balears.

L'àguila mora s'escapà de seu falconer l'agost del 2001 i els mesos següents es va veure a zones tan distants com Magaluf, Sa Dragonera, Formentor i les muntanyes d'Artà. Actualment sembla haver-se establert a l'illa de Cabrera, on se l'ha vist atacant gavines i altres espècies d'aus.

El GOB considera que la introducció al medi natural d'espècies no autòctones és un dels principals problemes que afecten la conservació de la biodiversitat global i per aquest motiu ha sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears que capturi aquestes dues aus per evitar que segueixin actuant al medi natural. Finalment, l'organització ecologista ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient que determini si en aquests casos és aplicable algun tipus de sanció administrativa als propietaris de les aus, pels danys ecològics que aquestes hagin pogut originar i com a indemnització pels costos de captura que haurà d'assumir l'Administració.

Fotos: Lalo Ventoso/GOB, 2003
1. Cathartes aura, voltor de cap roig
2. Geranoaetus melanoleucus, àguila mora
 
Data de publicació: 16/07/2003

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat