Anar directament al contingut

Tot a punt per a la Processó de la Beata

Tot a punt per a la Processó de la Beata
Santa Margalida celebra des del passat divendres les festes en honor de Santa Catalina Tomàs, anomenada popularment la Beata. El programa de festes inclou un ampli ventall d'activitats per a totes les edats: exposicions, concerts, ballades, correfocs, teatre... L'acte més esperat pels margalidans i per tots els visitants que any rere any participen a les Festes és la processó religiosa i folklòrica de la Beata, que se celebrarà el diumenge dia 7 de setembre, a partir de les 21:00 h.

La processó de la Beata, coneguda com "sa processó més típica de Mallorca" se celebra a Santa Margalida des del 1792, data en què la religiosa Catalina Tomàs (Valldemossa 1531-Palma 1574) fou beatificada per Pius VI. La Processó es presidida per la Beata de a peu i l'acompanyen les autoritats, diverses "colles de xeremiers", una gernació de pagesos amb gerres, dimonis, bandes de música i 12 espectaculars carrosses que reprodueixen els episodis més destacats de la vida de la Beata. La murta, les bengales, el cant de les cobles de Sor Tomasseta i les "baralles" entre pagesos i dimonis per agafar les gerres aporten el caire tradicional i festiu a l'acte. Tanca la processó l'esclafit de la gran trencadissa de gerres que fan els dimonis davant la Santa, a la plaça de l'Església.

Altres actes del programa que també assoleixen una gran participació són la Nit de Foc, enguany a càrrec del grup local Dimonis de Hiachat (divendres 5 a les 24:00 h), la revetla de la nit del dissabte que acaba de matinada amb l'animada festa "Gat Escaldat d'Aigo Freda Tem" protagonitzada pels joves de la Vila, i les tradicionals Corregudes al Cós amb dimonis que tendran lloc l'endemà, diumenge 7 de setembre, a les 13:00 h.

El programa complet es pot consultar a LaVila.org, on també es pot escoltar en format MP3 la cançó de Sor Tomasseta que acompanya la Processó.

Més informació:

Reportatge fotogràfic sobre la Processó de la Beata realitzat per MallorcaWeb, amb 24 fotografies dels anys 2000 i 2001.

Foto © BalearWeb
 
Data de publicació: 01/09/2003

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat