BalearWeb: Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera
Nit bruixa de dimonis i ximbombades.
Les festes de Sant Antoni se celebren al voltant del dia 17 de gener a bona part dels municipis de l'illa. Un dels llocs on la festa se celebra amb més força és sa Pobla. Els preparatius comencen amb l'anada a la possessió de sa Llebre a cercar llenya per als foguerons que escalfaran la Revetlla de Sant Antoni, la nit bruixa dels dimonis i les ximbombades.
Les festes de Sant Antoni que se celebren a Artà també són molt conegudes pel seu caràcter popular i tradicional. El dia 16 de gener, aproximadament a les vuit del matí, s'inicia es Berenar, a base de xocolata i ensaïmades a ca l'Obrer Major. Després, els músics, que ja han assaborit el moscatell i el mesclat, realitzen una cercavila per tot el poble acompanyats per la parella de dimonis, símbol de la maldat i la temptació humana. A la tarda, es llegeixen fragments de la vida del Sant i es canta Lo Elogi. Finalment, al vespre, envoltant els foguerons es reuneixen cantadors i cantadores que animen la vetllada amb cançons populars (gloses), moltes d'elles amb un clar contingut eròtic i escatològic. Tot és ben vist aquesta nit de foc i dimonis!
El plat fort de les festes de Sant Antoni a Pollença és el dia 17. Al matí se celebra la tradicional colcada i les beneïdes i poc després té lloc la sortida per anar a cercar el Pi a Ternelles, amb acompanyament de Xeremiers. Després del dinar a la possessió de Ternelles, els pollencins porten el Pi a la Plaça Vella. Allà es col·loca verticalment i els joves de la vila intenten pujar els 20 metres d'alçada que sol fer el pal.
La celebració de les festes de Sant Antoni, també és una tradició molt arrelada a Muro, especialment les beneïdes de Sant Antoni que tenen lloc el capvespre de dia 17 de gener, i les festes també són molt viscudes a Alaró, Manacor i Capdepera.
Foto © BalearWeb: dimonis exposats al Museu de Sant Antoni i el Dimoni
© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat