Anar directament al contingut

Revetla i Bene´des de Sant Antoni

Revetla i Bene´des de Sant Antoni

Nit bruixa de dimonis i ximbombades.

Les festes de Sant Antoni se celebren al voltant del dia 17 de gener a bona part dels municipis de l'illa. Un dels llocs on la festa se celebra amb mÚs forša Ús sa Pobla. Els preparatius comencen amb l'anada a la possessiˇ de sa Llebre a cercar llenya per als foguerons que escalfaran la Revetlla de Sant Antoni, la nit bruixa dels dimonis i les ximbombades.

Les festes de Sant Antoni que se celebren a ArtÓ tambÚ sˇn molt conegudes pel seu carÓcter popular i tradicional. El dia 16 de gener, aproximadament a les vuit del matÝ, s'inicia es Berenar, a base de xocolata i ensa´mades a ca l'Obrer Major. DesprÚs, els m˙sics, que ja han assaborit el moscatell i el mesclat, realitzen una cercavila per tot el poble acompanyats per la parella de dimonis, sÝmbol de la maldat i la temptaciˇ humana. A la tarda, es llegeixen fragments de la vida del Sant i es canta Lo Elogi. Finalment, al vespre, envoltant els foguerons es reuneixen cantadors i cantadores que animen la vetllada amb canšons populars (gloses), moltes d'elles amb un clar contingut er˛tic i escatol˛gic. Tot Ús ben vist aquesta nit de foc i dimonis!

El plat fort de les festes de Sant Antoni a Pollenša Ús el dia 17. Al matÝ se celebra la tradicional colcada i les bene´des i poc desprÚs tÚ lloc la sortida per anar a cercar el Pi a Ternelles, amb acompanyament de Xeremiers. DesprÚs del dinar a la possessiˇ de Ternelles, els pollencins porten el Pi a la Plaša Vella. AllÓ es colĚloca verticalment i els joves de la vila intenten pujar els 20 metres d'alšada que sol fer el pal.

La celebraciˇ de les festes de Sant Antoni, tambÚ Ús una tradiciˇ molt arrelada a Muro, especialment les bene´des de Sant Antoni que tenen lloc el capvespre de dia 17 de gener, i les festes tambÚ sˇn molt viscudes a Alarˇ, Manacor i Capdepera.

Foto ę BalearWeb: dimonis exposats al Museu de Sant Antoni i el Dimoni

 
Data de publicaciˇ: 12/01/2006

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat