Anar directament al contingut

Castell de Bellver

Castell de Bellver: Foto 1
Castell de Bellver
  • Castell de Bellver: Foto 1
  • Castell de Bellver: Foto 2
  • Castell de Bellver: Foto 3
  • Castell de Bellver: Foto 4
  • Castell de Bellver: Foto 5
  • Castell de Bellver: Foto 6
  • Castell de Bellver: Foto 7
  • Castell de Bellver: Foto 8

El Castell de Bellver, situat a uns tres kilòmetres del centre de Palma, s'aixeca a 112 metres d'alçada sobre el nivell del mar. El castell allotja el Museu d'Història de la Ciutat i la Col·lecció Despuig d'Escultura Clàssica i la seva visita permet gaudir d'extraordinàries vistes sobre la ciutat i la badia de Palma. La característica principal del castell és la seva planta circular, que el converteix en un edifici singular en relació als castells europeus de l'època gòtica. També destaca la diferència entre l'arquitectura defensiva i austera de l'exterior, i l'aspecte refinat de palau de l'interior.

El Castell de Bellver fou construït per ordre del rei Jaume II de Mallorca cap a l'any 1300. A finals del segle XIV el rei Joan I d'Aragó hi traslladà la seva cort fugint de la pesta que assolava la Península. A partir de l'any 1400, la governació civil del castell es concedeix als priors de la Cartoixa. Durant les Germanies s'hi refugiaren nobles i mercaders que fugiren de la ciutat i posteriorment passà a ser residència temporal dels virreis, que l'alternaven amb el palau de l'Almudaina. El segle XVI s'hi va fer una gran reforma per introduir-hi l'artilleria: s'eliminaren els merlets, es va refer la torre sud, i es varen construir el revellí i el segon fossat.

Durant la Guerra de Successió el castell fou utilitzat alternativament pels governs carolí i felipista com a presó política i l'any 1717 es convertí en presó militar amb guarnició pròpia. Sota aquesta funció destaca el període corresponent a les darreries del regnat de Carles IV i la Guerra del Francès. El presoner més popular fou el ministre de "Gracia y Justicia" Gaspar Melchor de Jovellanos (1802 - 1808), qui va escriure durant aquest període les obres: "Memorias del castillo de Bellver", "Descripción histórico artística del castillo de Bellver", i "Descripción topográfica de Mallorca observada desde el castillo de Bellver". Altres presoners a destacar foren els oficials francesos vençuts a Bailén (1808), que deixaren nombrosos grafits dibuixats a les parets. Durant la Guerra Civil s'hi empresonaren més de 800 persones, entre altres, el diputat Alexandre Jaume i Rosselló i el batlle republicà Emili Darder i Cànaves, que foren executats.

L'any 1931, el bosc i el castell foren cedits pel Govern central a l'Ajuntament de Palma amb la condició que s'hi instal·lés un museu d'art antic. L'any 1947, l'Ajuntament va realitzar una reforma integral per tal d'adaptar el castell als nous usos culturals i l'any 1976 s'hi crea el Museu d'Història de la Ciutat de Palma. Els anys 1998-1999 es va realitzar la darrera reforma del Museu i s'edità material didàctic per a escolars. Actualment, l'Ajuntament també utilitza l'edifici per a activitats protocol·làries i culturals, com ara els cicles de música clàssica.

Més informació:

Castell de Bellver, web de l'Ajuntament de Palma

 
Última actualització: 29/10/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat