Anar directament al contingut

Cabrera

Cabrera: Foto 1
Cabrera
  • Cabrera: Foto 1
  • Cabrera: Foto 2
  • Cabrera: Foto 3
  • Cabrera: Foto 4
  • Cabrera: Foto 5
  • Cabrera: Foto 6
  • Cabrera: Foto 7
  • Cabrera: Foto 8

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera es troba ubicat al sud de Mallorca i està format per 19 illes menors i illots, amb una superfície de 1318 hectàrees terrestres, a més de la zona marina que l'envolta, amb una superfície de 8.703 hectàrees marítimes.

La primera illa que es troba, després d'aproximadament una hora de navegació amb rumb sud, sortint del port de la Colònia de Sant Jordi o de Portopetro, és na Foradada on hi ha un dels tres fars de l'arxipèlag. A continuació es troben s'Illot Pla, na Pobra, na Plana i l'Esponja, conjunt de petites illes i illots que precedeixen l'illa dels Conills, la segona en superfície de l'arxipèlag, i na Redona, petita illa situada més al sud i més pròxima a l'illa més gran: Cabrera.

El port natural de Cabrera és el punt d'arribada a l'illa. Es Port es troba ubicat al nord-oest de l'illa i el Cap de Llebeig i el seu far són punt de referència pels vaixells que hi volen entrar. La silueta del castell de Cabrera sobre un turó, la pintoresca zona del Moll, la platja i les aigües transparents d'una gran varietat cromàtica són característiques que converteixen el millor refugi natural de l'illa en un paratge extraordinàriament atractiu.

Per anar a Cabrera amb embarcació pròpia és necessari sol·licitar un permís de navegació a la direcció del Parc, i si es vol fondejar i passar la nit al port s'ha de demanar un permís de fondeig, que està limitat a 50 embarcacions per dia, amb un període màxim d'estada que oscil·la entre un i set dies segons l'època de l'any. El fondeig es fa utilitzant un sistema de boies per tal de protegir els prats de posidònia que es troben a la zona del port.

Una altra forma de conèixer Cabrera és amb les barques turístiques que surten durant els mesos d'estiu del port de la Colònia de Sant Jordi i de Portopetro. Les visites estan limitades a un nombre màxim de 200 persones per dia, excepte el mes d'agost en què el límit s'amplia fins a les 300 persones diàries. La jornada permet visitar la zona del moll, la platja, el castell, el Museu del Celler i el monument als francesos, entre d'altres indrets d'interès. En el trajecte de tornada les embarcacions s'introdueixen dins sa Cova Blava permetent el bany en aquest espectacular indret d'una lluminositat sorprenent.

Els nins i nines de les Illes Balears i Pitiüses en edat escolar poden visitar Cabrera de forma subvencionada mitjançant el programa d'educació ambiental "Descobrir Cabrera", que cada any el Parc Nacional de Cabrera posa a disposició dels centres d'ensenyança.

Cabrera és un paradís pel busseig esportiu havent-se acotat dues zones, Cala Galiota i es Dimoni, on es permet la seva pràctica. Tots els recursos naturals estan protegits i per tant no es permet la pesca esportiva, ni la caça, com tampoc no es permet recol·lectar productes naturals, ni extreure cap mineral.

Els animals i plantes que habiten l'arxipèlag de Cabrera han evolucionat de forma lleugerament diferent depenent de les condicions ambientals singulars de cada illa o illot, apareixent races i varietats endèmiques pròpies. És el cas de la sargantana (Podarcis lilfordi), de la qual n'hi ha actualment deu subespècies endèmiques, exclusives de diferents illes o illots.

Les aus marines, com ara la baldritja balear (Puffinus mauretanicus), la gavina corsa (Larus audouini), el virot (Calonectris diomedea) i el corb marí (Phalacrocorax aristotelis); i les aus rapinyaires, com ara l'àguila peixetera (Pandion haliaetus), el falcó marí (Falco eleonorae) i el falco comú (Falco peregrinus), són un dels valors naturals més importants del parc, al qual cal afegir el pas de més de 130 espècies d'aucells migratoris.

La vegetació més característica de Cabrera és la garriga d'ullastres (Olea europea silvestris) i savines (Juniperus phoenicea), tot i que s'hi troben algunes zones extenses de pinar.

Reportatge relacionat

 
Última actualització: 11/10/2004

© 1996-2022 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat