BalearWeb: Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera
La ciutat romana de Pollentia, denominada actualment Pol·lèntia en català, es troba ubicada a l'exterior de les murades medievals del centre històric d'Alcúdia. És una de les dues ciutats, l'altra fou l'actual Palma, fundades pel cònsol Quintus Caecilius Metellus, cap de l'expedició romana que va dominar l'illa el 123 a.C. El jaciment ocupa una superfície d'unes dotze hectàrees i el conjunt inclou el barri residencial de la Portella, on les excavacions han fet visibles dos carrers i diverses cases, i el Fòrum, plaça pública on s'han descobert singulars edificacions com el temple capitolí dedicat al culte imperial. A partir del segle III d.C.es construí una murada de la qual se'n conserven cent metres. Als afores de la ciutat, a uns deu minuts a peu, s'ubica el teatre romà construït a finals del segle I d.C. amb una capacitat per a dues mil persones. La ciutat romana inicià la seva decadència a partir del segle IV d.C., especialment després de les invasions de vàndals i bizantins.
Tot i que les ruïnes de la ciutat romana eren conegudes des del segle XVI, les primeres excavacions no es realitzaren fins a principis del segle XX, a causa en bona part de la confusió generada amb el nom de la ciutat ja que es considerava que la ubicació de l'antiga Pollentia tenia que coincidir amb l'actual Pollença, població veïna que ha conservat aquesta denominació. Des de l'any 1957 un equip dirigit per A. Arribas, M. Tarradell i D. Woods realitza una campanya anual d'excavacions, patrocinada per The William L. Bryant Foundation. Durant els treballs s'han fet importants troballes arqueològiques, com un cap de nina en bronze o diverses monedes, que es conserven al Museu Monogràfic de Pol·lèntia. Les troballes indiquen que aquesta fou una ciutat rica i refinada, connectada i vinculada econòmicament amb Roma, Hispània i el nord d'Àfrica.
La ciutat romana de Pollentia està qualificada com a Bé d'Interès Cultural i també com a Conjunt Històric Artístic, juntament amb el centre històric d'Alcúdia. Actualment, la gestió del jaciment i del museu és a càrrec d'un consorci integrat per l'Ajuntament d'Alcúdia i d'altres institucions com el Consell de Mallorca. A uns cinc-cents metres del recinte de la ciutat romana també es pot visitar l'Oratori de Santa Anna, que data del segle XIII.
Per accedir al recinte de la ciutat romana s'ha de pagar una entrada de 2 euros. El preu de l'entrada inclou la visita al Museu Monogràfic de Pol·lèntia, que està situat dins el centre històric d'Alcúdia, davant de l'església parroquial de Sant Jaume. L'horari de visita del Museu Monogràfic i de la Ciutat Romana és de dimarts a divendres de 10:00 a 16:00 h, els dissabtes i diumenges de 10:30 a 13:00 h i els dilluns i festius tancat.
Més informació: www.pollentia.net
© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat