Anar directament al contingut

Setmana Santa: devoció i tradició

Setmana Santa: devoció i tradició
La Setmana Santa a Mallorca no tan sols és una celebració religiosa per commemorar la mort i la resurrecció de Jesús, sinó també una tradició amb un marcat caràcter popular. El 13 d'abril, Diumenge de Rams, comencen les celebracions litúrgiques amb la benedicció de les palmes i la Processó de l'Entrada de Jesús a Jerusalem. Totes les parròquies de l'illa celebraran aquesta festivitat.

A Palma, enguany l'Associació de Confraries de Setmana Santa ha preparat un programa cultural previ a la Setmana Santa que ja va començar el passat dia 7 amb la inauguració de l'exposició dels Estendards de totes les Confraries de la ciutat, oberta fins l'11 d'abril a Sant Antoniet. Aquest programa cultural, que també inclou concerts i conferències, finalitzarà el divendres 11 amb el pregó de Setmana Santa, enguany a càrrec d'Aina Moll i Marqués, que se celebra sempre a la Basílica de Sant Francesc, després de la processó dels Estendards (sortida des de Sant Antoniet a les 19:30 h). Després hi haurà processons cada dia, de dilluns a divendres, a partir del 14 d'abril, però destaquen especialment les processons del Crist de la Sang (dijous a partir de les 19:00 h) i la del Sant Enterrament (divendres, 19:30 h), que a més a més se celebren pràcticament a totes les poblacions.

A Pollença el Davallament de Divendres Sant revesteix gran espectacularitat: la processó amb el cos de Jesús davalla del monticle del Calvari per un escalonada de pedra, de 365 graons, flanquejada per xiprers. També és recomanable el Davallament d'Artà, al recinte de Sant Salvador, i el Davallament i la Processó de Sineu.

La Setmana Santa acaba el Diumenge de Pasqua, quan se celebra a la majoria de pobles la processó de l'Encontre, que representa la retrobada de Jesús ressuscitat amb la seva mare. No obstant, els actes relacionats continuen la setmana següent amb els tradicionals pancaritats i romeries a les ermites.

Fotos © BalearWeb:
1. Processó dels Estendards, Santa Catalina de Siena 2001.
2. "Davallament", Pollença 1999.
 
Data de publicació: 10/04/2003

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat