Anar directament al contingut

Continua el cicle de concerts a Banyalbufar

Continua el cicle de concerts a Banyalbufar
Després dels concerts celebrats els passats mesos de juliol i agost, el proper dissabte, 20 de setembre, es reprendrà el cicle Concerts a Banyalbufar 2003, amb l'actuació de l'organista Cristina Forteza i la soprano Elsa Salord, dues joves promeses del món musical mallorquí.

El cicle continuarà el dissabte 4 d'octubre, amb un concert a càrrec de la pianista Susanna Gracia i la soprano Maria Pau Juan, el 18 d'octubre amb l'actuació del Trio 3 Vents (jove formació musical de clarinet, flauta i fagot) i acabarà el 8 de novembre amb el reconegut organista Miquel Bennàssar.

Els concerts tenen lloc a l'església parroquial de Banyalbufar a les 21:00 h.

Amb les actuacions programades es dóna compliment a dos dels objectius d'aquests concerts: d'una banda, oferir als joves músics mallorquins la possibilitat de mostrar la seva qualitat i virtuosisme i, d'altra, fer sonar i donar a conèixer l'orgue històric de l'església de Banyalbufar.

BREU APUNT HISTÒRIC DE L'ORGUE (*):

Es tracta d'un orgue barroc del segle XVII que prové del convent de Sant Domingo de Palma. Consta d'un sol teclat de 45 tecles amb 4 octaves i té 9 registres, un dels quals sembla ser posterior a la construcció de l'instrument. També consta d'un pedal de 8 botons amb 1 joc.

L'any 1837 l'església gòtica del convent dominic començava a desmuntar-se i els seus objectes artístics i de culte es repartiren entre les esglésies de Mallorca. El 23 de juliol de 1847 el poble de Banyalbufar va fer una petició per adquirir l'orgue menor del ja desaparegut convent. La proposta va ser admesa i Banyalbufar va aconseguir un dels instruments barrocs més valuosos del món.

L'orgue de Banyalbufar va ser mundialment conegut gràcies a l'enregistrament d'un disc amb aquest instrument a càrrec de l'organista Antonio Baciero per a l'Antología d'Antonio de Cabezón. Darrerament i dins el cicle anual de Concerts a Banyalbufar, ha tornat a brillar a mans de prestigiosos organistes, Montserrat Torrent, entre d'altres.

Els anys 1971 i 1994 va ser restaurat per Gerhard Grenzing.

(*) Text: Associació Cultural Bany-Al-Bahar

Més informació sobre Banyalbufar: Passeig virtual per Banyalbufar

Foto © Helena Guirauta
 
Data de publicació: 15/09/2003

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat