Anar directament al contingut

Es Trenc-Salobrar de Campos

Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 1
Es Trenc-Salobrar de Campos
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 1
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 2
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 3
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 4
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 5
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 6
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 7
  • Es Trenc-Salobrar de Campos: Foto 8

L'espai natural Es Trenc-Salobrar es troba ubicat al sud de Mallorca, en el terme municipal de Campos. La zona, amb una superfície aproximada de 1500 ha, comprèn la platja des Trenc, les dunes posteriors paral·leles a la costa, i les salines i terres de conreu que es troben a la seva àrea d'influència.

La platja des Trenc és un arenal verge de més de tres quilòmetres de llargada. En l'actualitat és una de les platges més populars de Mallorca, molt apreciada per la seva fina arena blanca, per les seves aigües transparents, i per practicar-s'hi des de fa anys el nudisme.

L'espai dunar posterior a la platja és un ecosistema dinàmic format per diferents franges de dunes amb vegetació adaptada a l'excés de vent i a la salinitat i formada per herbes com el card marí, arbusts com l'herba de sant Ponç, i arbres com com el pi, la savina i el tamarell. A la zona de la platja i a la franja dunar es poden observar espècies animals com la gavina corsa, el conill, l'abellerol, i alguns insectes com l'escarabat de les dunes, les aranyes i els moscards.

La zona des Salobrar consisteix en un conjunt d'estanys construïts artificialment encara avui dedicats a l'extracció de la sal i units a la mar per un canal de conducció d'aigua procedent de la platja des Trenc. També s'hi troben altres àrees inundades de forma natural amb vegetació adaptada a la salinitat com és la salicòrnia. Es Salobrar és la segona maresma de l'illa, la primera és el Parc Natural de s'Albufera de Mallorca a la badia d'Alcúdia, i s'hi poden observar múltiples espècies d'aus migratòries.

Tot l'espai natural es troba envoltat per terrenys de cultiu, per algunes granges i cases de pagès i a poca distància s'hi troba el balneari de Sant Joan de la Font Santa.

La millor forma d'arribar fins es Trenc-Salobrar és des de la població de Campos agafant la carretera que va a la Colònia de Sant Jordi per després desviar-se a mà dreta seguint les indicacions. L'aparcament es troba situat en una esplanada a menys de 200 metres de la platja i és de pagament. La platja acull un restaurant i un bar, únics establiments turístics de la zona, i disposa de servei d'hamaques i parasols.

Es Trenc-Salobrar és un espai natural mencionat per la Llei d'Espais Naturals (LEN) autonòmica de l'any 1991, que considerà la zona com a Àrea Natural d'Especial Interes (ANEI), quedant el seu sòl qualificat com a no urbanitzable. La LEN en la seva disposició addicional tercera estipula que el Govern de les Illes Balears promourà la creació d'un espai natural protegit en aquesta àrea d'acord amb el que preveu la Llei estatal 4/1989, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres.

 
Última actualització: 21/10/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat