Anar directament al contingut

El Govern aprova la moratòria de ports esportius

El Govern aprova la moratòria de ports esportius
El Govern de les Illes Balears, reunit avui divendres 5 d'abril en Consell de Govern, ha aprovat inicialment la Norma territorial cautelar prèvia a la redacció del nou Pla director sectorial de ports esportius i instal·lacions nàutiques de les Illes Balears.

Segons estableix la normativa inicialment aprovada, es suspèn l'atorgament de concessions per a la construcció i l'explotació de ports esportius i instal·lacions nàutiques a les Illes Balears i Pitiüses. Pel que fa a les instal·lacions actualment en funcionament, només es podran autoritzar ampliacions que suposin un increment inferior al 10% de la superfície d'amarrada autoritzada.

La norma cautelar exclou del seu àmbit d'aplicació aquells trams de litoral i zones portuàries que comptin o puguin comptar amb un Pla d'ordenació del litoral, Pla d'utilització de l'espai portuari o Pla especial, aprovat definitivament. Actualment, la Conselleria de Medi Ambient està elaborant els plans dels ports de Sóller, Portocolom i Andratx, a l'illa de Mallorca, Ciutadella, Fornells i Cala Molí, a l'illa de Menorca, i Sant Antoni a l'illa d'Eivissa.

La nova normativa haurà de ser aprovada definitivament abans de 6 mesos. Un cop aprovada, la Conselleria de Medi Ambient disposarà d'un termini de 3 anys per redactar el nou Pla director sectorial de ports esportius i instal·lacions nàutiques.

Segons informa la Conselleria de Medi Ambient, el Pla director de ports esportius i instal·lacions nàutiques de les Illes Balears, aprovat l'any 1994, ha estat anul·lat recentment per sentència del Tribunal Suprem. Per tant, el Govern ha considerat necessari redactar un nou Pla director amb la finalitat de regular la construcció de nous ports i l'ampliació dels existents i, per tal d'evitar l'increment d'aquests equipaments durant aquest termini que puguin afectar l'eficàcia d'aquesta normativa, avui el Consell de Govern ha aprovat inicialment l'adopció d'aquestes mesures cautelars prèvies.

Els ports esportius i instal·lacions nàutiques de les Illes Balears i Pitiüses depenen administrativament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En canvi, pertanyen a l'administració estatal a través de l'Autoritat Portuària els ports comercials de Palma i Alcúdia, a l'illa de Mallorca, el de Maó, a l'illa de Menorca, el de la ciutat d'Eivissa, a l'illa del mateix nom, i el de La Savina, a l'illa de Formentera.

Les reaccions a la decisió del Govern no s'han fet esperar i avui mateix el GOB Mallorca ha felicitat en un comunicat el Govern per la moratòria de ports esportius aprovada. Segons la organització ecologista, "a Mallorca hi ha matriculades de l'ordre de 37.000 embarcacions. Si les col·locàssim al llarg de tota la costa, n'hi hauria una cada 25 metres".

Per la seva banda, Bartomeu Bestard, president de l'Associació d'Instal·lacions de Nàutica Esportiva de les Balears (ANADE), ha declarat a la redacció de BalearWeb que la moratòria inicialment aprovada és una mesura electoralista ja que fa més de deu anys que no s'autoritza la construcció de cap port esportiu. De totes formes, el president d'ANADE reconeix que la possibilitat que deixa oberta la moratòria d'autoritzar l'ampliació dels ports esportius en un 10 % és positiva per solucionar els problemes de saturació que alguns ports pateixen, però afegeix que el procediment per realitzar les ampliacions no ha quedat estipulat, per la qual cosa el sector continua afectat per la inseguretat jurídica que provoca la manca d'una normativa apropiada i pels problemes que han sorgit per la renovació de la concessió d'alguns ports, com ara en el polèmic cas del port esportiu d'Andratx. Per últim, Bestard ha senyalat que l'organització que presideix està en contra d'un creixement desmesurat del nombre de ports i d'amarradors i ha destacat que els ports esportius són un dels principals atractius del turisme de qualitat a les illes.

Foto © BalearWeb: Port Esportiu de Santa Eulària des Riu a Eivissa
 
Data de publicació: 05/04/2002

© 1996-2024 BalearWeb / Mallorca - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat